Hvorfor er hjerneforskning så interessant i en coaching-prosess?
Jeg har det siste halvåret holdt workshopen «På lag med hjernen» i Bergen, Lillehammer og Hamar. Nettopp for å belyse denne sammenhengen mellom hjerne, personlig utvikling og coaching.
De siste årene har dets skjedd mye innen hjerneforskning. Mens forskerne tidligere har trodd at hjernen ikke endret seg etter de første leveårene, vet vi nå at den er plastisk. Dvs. at den utvikler seg. Jo mer den stimuleres på riktig måte, jo mer utvikler den seg. For å sitere Nobelprisvinner May-Britt Moser:
Vi står på terskelen av en kunnskapsrevolusjon om hjernen og samspillet mellom kropp, gener og miljø.
Hjernen har en mye større evne til fornyelse og utvikling enn tidligere antatt sier forskningen. Vi har om lag 86 milliarder nerveceller i en menneskelig hjerne. Vi får ikke flere hjerneceller.
Synapsene er forbindelsene mellom nervecellene. Men det er i synapsene, altså det stedet hvor det overføres signal fra en nervecelle til den neste, man kan får flere av. Jo flere synapser, jo flere nevercellenettverk kan nervecellene dine bidra i.
Å lage nye forbindelseslinjer i hjernen, er som å tråkke opp en nye vei. Det er så mye enklere å gå den veien vi pleier å gå. Den som med årene er blitt til en autostrada i hjernen vår. Derfor kreves det først økt bevissthet på hva vi faktisk tenker og gjør. Dernest erkjennelse om at vi har et valg, og kunnskap om hva vi kan gjøre for å gjøre det å lage en ny sti enklere for deg og hjernen din. Inngrodde vaner og tankemønstre, lar seg ikke lett overstyre. Det er her coaching kommer inn.
Gjennom coaching skapes denne bevisstheten og kunnskap om hva vi kan gjøre for å skape nye nervebaner. Hente fram verdier og visjoner, reflektere over hvem du er og hva du vil, og finne gode mål og løsninger.
Dette og mye mer blir også tema på kurs i Ungarn i 2018. Klikk her for å lese mer om kurset.
Legg igjen en kommentar