
En coachende metode, uavhengig av om du er leder, profesjonell coach eller fasilitator, kjennetegnes blant annet av at man stiller åpne spørsmål uten å ha svarene selv. Et åpent spørsmål begynner ofte med HVA.
I motsetning til en rådgiver, som nettopp skal gi råd, så skal den coachende metoden få andre til å finne fram de ressursene og kunnskapen den enkelte allerede har. En slik metode kan benyttes i mange sammenhenger. Som coach bruker jeg den når jeg leverer individuell coaching til ledere selv, eller som et prosessverktøy ved utvikling av team og organisasjoner.
Coaching er en metode og et verktøy. Som leder kan du lære deg noen slike teknikker. Men det krever bevissthet og trening, fordi det vi er trent til er argumentasjon og rådgivning. Coaching er en mental innstilling og tilnærming, som jeg har bygget opp og trent på i snart 20 år. Det betyr ikke at jeg som coach ikke har meninger og gode råd, slik er det også for deg som leder. Men det er ikke alltid det ledelse innebærer. Rollebevissthet er stikkordet!
Det er viktig at du som leder er bevisst og tydelig på når du tar på deg lederrollen og når du ikke gjør det. Coachende ledelse er en mental innstilling og en teknikk. Men som en dyktig leder skal du fylle flere roller. Du må vite når du gjør, og er, hva.
En coachende tilnærming kan være nyttig i en til en samtaler mellom leder og medarbeider. Coaching kan også bidra til at en medarbeider, eller et team, får nye perspektiver på aktuelle utfordringer og oppgaver. Det skaper åpninger og muligheter for utviklingsarbeid i organisasjonen.
Den beste måten å trene på coaching, er å prøve det ut selv individuelt og overføre/ trene på dette i egen lederrolle. Dette for å trene på en sparringspartner som har samme agenda. Det er det mange ledere som kan vokse på.
Neste steg kan være er å ta metodikken inn i utvikling av organisasjonen og teamet.
Eva Søgnebotten, daglig leder i BeNow
Legg igjen en kommentar